Tai chi-mindful movement

Tai chi er en praksis som gir oss verktøy til å romme oss selv. Uroen, lengselen, sorgen, sinne, gleden, lidenskap, kjærlighet og stillhet. Det utydelige og tydelige. Vi erfarer at vi er så mye mer, enn alt dette som kommer og går i oss. 

Kontakt begynner med et møte. Og møte oppstår dypere og dypere når vi lærer å vende oss mot vår fysiske sansning i øyeblikket med en vennlig og nysgjerrig oppmerksomhet. Denne bevegelsen gir vi oss selv, i vårt eget tempo og rytme. Det er noe av det jeg selv husker så befriende da jeg først kom over Tai chi kineo, www.taichikineo.no. Å kunne få lov å utforske en bevegelse, la kroppen min få lov å synke inn i mitt eget tempo, alene, og sammen med andre. 

Det er så lett å bli revet med på hastverkets tog, som tar oss inn det som skjer der borte, eller lar oss dvele ved det som skjedde før en gang. Alt dette som tar oss så lett inn i uendelige sirkler av grubling og tankespinn. Men hvordan er det akkurat nå? I kroppen? Hvordan er det å vende blikket inn å møte det som bor der? Mot opplevelsen av tyngde og fysisk kontakt, og videre derfra... kanskje nokså diffust og utydelig, ubehagelig, urolig-det er ofte det som fanger oppmerksomheten,- det vi ikke føler oss helt komfortabel med. 

Vår kapasitet til å bli akkurat der, i det utydelige, i det uklare, utforskende og uten forventning, er en av de aller fineste nøklene til våre ressurser, vår kreativitet og flyt. En annen nøkkel, er å pendle fra noe- til det motsatte. Fra den ene foten til den andre. Fra innpust til utpust. Fra en følelse til dens motsats. Fra smerte til nytelse. De gamle taoistene visste hva de holdt på med. Dette er naturens språk, den naturlige vekslingen vi ser i skifte mellom motpoler, natt til dag, fra sol til måne. For nervesystemet vårt, oppleves det som det blir nensomt vugget, litt hit, og litt dit. Og vi faller varsomt inn i oss selv.

Sirkelen i tai chi er viktig, det er den som i utgangspunket leder gruppen. I den er vi alle like viktige, vi skaper et felt der vi på ulike vis går i samklang med hverandre. Alle bidrar gjennom seg selv og sin egen umiddelbare væren. Jeg som lærer, har gjennom Teck (min tidligere Tai chi kineo mester) og andre lærere blitt utfordret til å lytte å fasilitere, stille meg åpen for at det som skal berøres for hver enkelt gruppe kommer gjennom noe som er mer enn meg, gjennom enkle verktøy og øvelser. Tim Sørensen er med som min faste lærerpartner.

Helene Habberstad er sertifisert Tai chi kineo lærer, og har vært elev hos Mester Teck Cheng Neo i 12 år. Hun har undervist grupper og enkeltpersoner siden 1995. Hun har også mange år bak seg som deltaker, student, assistent og gruppeleder på Osho Risk Meditasjonssenter, (www.oshorisk.com) i Danmark.

For påmelding og info om pris:helene@bevisstfoedsel.no
Tid: Tirsdager kl 19-20.30
Sted: Senter for bevisst fødsel, Skovveien 3, 5 etg.